3 redenen waarom de Bitcoin-prijsvolatiliteit kan pieken voor de maandelijkse sluiting

De maandelijkse sluiting van Bitcoin nadert snel en drie factoren wijzen in de richting van een verhoogde volatiliteit op korte termijn.

Naarmate de maandelijkse kaartsluiting van Bitcoin (BTC) dichterbij komt, komen er tekenen van verhoogde volatiliteit naar voren. Met slechts vier dagen tot de langverwachte afloop van de Chicago Mercantile Exchange termijncontracten en Deribit-opties blijft de richting van BTC op korte termijn onzeker.

Drie redenen om een piek in de volatiliteit te verwachten in de komende week zijn de verlengde consolidatie van BTC, een belangrijk weerstandsniveau en de aanzienlijke expiraties van BTC-futures en -optiecontracten.

Bitcoin consolideert bijna een week lang

Op 17 augustus steeg de prijs van Bitcoin tot 12.486 dollar op Coinbase, met een nieuw jaarlijks hoogtepunt. Sindsdien heeft de prijs zich geconsolideerd binnen een krappe bandbreedte en is niet in staat geweest om weer boven de $12.000 uit te komen.

Wanneer Bitcoin Era voor langere periodes consolideert zonder een duidelijke koersbeweging in beide richtingen, heeft het de neiging om een hoge volatiliteit te zien. Sinds 19 augustus is de Bitcoin-prijs binnen een bandbreedte van 4,5% gebleven, wat voor BTC een krappe bandbreedte is.

Een pseudonieme handelaar die bekend staat als „Mayne“ zei dat het $11.650 ondersteuningsniveau op korte termijn van cruciaal belang is voor BTC. Verwijzend naar de $11.650 tot $11.730 ondersteuning, zei de handelaar:

„Als we de grijze, lont erin kunnen houden, kan dat een lange ingang zijn. Ik denk dat we tot $12.1k zullen stijgen. Verlies de grijze, flipte kort naar $11.1k.“

Opties aflopen naderen…

Hoewel de open interesse in de Deribit Bitcoin-optiemarkt niet zo hoog is als in juni, is er 500 miljoen dollar aan opties open voor het 28 Augustus-contract.

De gelijktijdige expiratie van augustusopties en termijncontracten zou grote Bitcoin-prijsbewegingen kunnen veroorzaken. Een optiehandelaar zei:

„Niet op het niveau van juni, maar nog steeds iets meer dan $0,5 miljard aan BTC-optie OI die momenteel in 28AUG20 op Deribit zit.“

Josh Olszewicz, een populaire cryptocentrische technische analist, liet doorschemeren dat CME Bitcoin futures expiraties ook zouden kunnen leiden tot intense prijsbewegingen. Hij zei:

„CME BTC futs [futures] rollen deze week. Kijk uit voor meer geintjes.“

Bitcoin moet het $11.900 weerstandsniveau overwinnen…

Sinds begin augustus is de prijs van Bitcoin twee keer afgewezen op het niveau van $11.900, beide keren met een relatief grote uitverkoop kort daarna.

In de laatste 24 uur heeft Bitcoin opnieuw de $11.800 tot $11.900 weerstand afgewezen. Als BTC op korte termijn blijft dalen, zou het een lagere hoge formatie kunnen drukken op lagere tijdframegrafieken.

Grondbeginselen dalen licht

Volgens onderzoekers van Glassnode zijn de fundamentals aan de ketting in de afgelopen week licht gedaald. Ze zeiden:

„Bitcoin on-chain fundamentals daalden licht tijdens week 34. Het BNI verloor 6 punten en daalde van 71 naar een huidig niveau van 65 punten. Dit was vooral te wijten aan een daling van de Sentiment subindex, terwijl ook de Network Health and Liquidity een kleine daling kende.

De samenloop van een kleine daling van de fundamentals, langdurige consolidatie, het aflopen van opties en een belangrijke weerstand op korte termijn verhoogt de kans op een grote prijsreactie.